Naslovnica Pretraživanje AA
 
BIOMEDICINSKO INŽENJERSTVO NA SVEUČILIŠTU U ZAGREBU

Biomedicinsko inženjerstvo primjenjuje znanja iz tehničkih znanosti u području medicine i biologije, za unaprjeđenje dijagnostičkih i terapijskih postupaka u medicini. Biomedicinski inženjeri su sunositelji istraživanja i razvoja novih uređaja i postupaka bez kojih je suvremena medicina nezamisliva. Predviđa se da će tržište zdravstvenog sektora u svijetu dostići vrijednost od 3 trilijuna USD do 2015. godine, a tom porastu posebno će doprinijeti investicije u sustave za zdravstvenu skrb u kućama, u zdravstvene informacijske sustave i telemedicinu. Zbog duljeg životnog vijeka stanovništva, sve više će se povećavati potreba za zdravstvenim uslugama.

Glavna područja biomedicinskog inženjerstva su obrada biomedicinskih podataka i signala, biomedicinska instrumentacija i senzori, procjena medicinskih tehnologija, informacijske i komunikacijske tehnologije u medicini i zdravstvu, biomedicinsko oslikavanje i obrada slike, biomaterijali i biomehanika. 

Sveučilište u Zagrebu ima dugu tradiciju edukacije i istraživanja u području biomedicinskog inženjerstva. Niz sastavnica na Sveučilištu je aktivno u istraživanju i nastavi uključujući Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Prirodoslovno-matematički fakultet, Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet, Veterinarski fakultet, Kineziološki fakultet i Građevinski fakultet.

Na ovim stranicama dan je prikaz nastavnih i istraživačkih aktivnosti u području biomedicinskog inženjerstva na Sveučilištu u Zagrebu.


OBAVIJESTI
Objavljeno: 7. 5. 2019. u 09:19
Uređeno: 7. 5. 2019. u 09:21
Javno predstavljanje projekta HKO-BI

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva poziva Vas na Svečano predstavljanje ESI projekta “Primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području biomedicinskog inženjerstva (HKO-BI)”, vrijednog 3.997.800,85 milijuna kuna, usmjerenog na razvoj prvog diplomskog sveučilišnog studija iz područja biomedicinskog inženjerstva na području RH, temeljenog na izrađenom standardu zanimanja (“biomedicinski inženjer”) i standardu kvalifikacija (“magistar inženjer biomedicinskog inženjerstva”).

Predstavljanje i konferencija za medije održat će se u srijedu 8. svibnja 2019. godine s početkom u 10:00 sati u Sivoj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Unska 3.

Na događanje su, uz predstavnike znanstveno-akademske zajednice, pozvani i predstavnici Vlade RH te resornih ministarstava i agencija.

Više informacija o projektu dostupno je na adresi https://www.fer.unizg.hr/hko-bi.

Sven Lončarić
Objavljeno: 29. 1. 2014. u 14:52
Uređeno: 8. 5. 2015. u 13:05

U sklopu djelovanja Koordinacijskog odbora za biomedicinsko inženjerstvo na Sveučilištu u Zagrebu pokrenut je web portal s prikazom nastavnih i istraživačkih aktivnosti u području biomedicinskog inženjerstva na Sveučilištu.

Web portal se kontinuirano obnavlja te pozivamo istraživačke grupe u području biomedicinskog inženjerstva na Sveučilištu u Zagrebu da nam pošalju podatke o svojim istraživačkim i nastavnim djelatnostima putem upitnika danog u repozitoriju

Vedrana Baličević
REPOZITORIJ